Ets una persona humil?

A la teva millor versió d’aquesta setmana et proposo la següent pregunta: ets una persona humil?

L’actitud humil és la que ens permet conviure amb els altres. L’humil ja ha posat la primera pedra del seu aprenentatge i del seu creixement personal, o més ben dit, l’humil ja ha començat a aprendre i a créixer.

Les persones estem dotades d’intel·ligència, emocions i voluntat lliure; i és utilitzant aquestes capacitats que podem esdevenir persones humils. L’actitud humil en principi no té res a veure ni amb els diners que un pugui tenir ni amb la seva capacitat intel·lectual. És a dir, es pot ser pobre i poc humil; i es pot ser ric i molt humil; o es pot ser molt intel·ligent i molt humil, i també no massa intel·ligent i poc humil (de fet ser humil indica intel·ligència en el sentit ampli de la paraula).

HUMILDAD-1

Hi han aspectes externs que poden ajudar o desajudar a l’actitud humil però sobretot és una actitud que ve de dins, interna, que va de dins cap enfora i que es manifesta en les situacions quotidianes de la vida: en la feina, en l’estudi, en la relació amb els altres, en l’oci, en la família, amb els amics, etc.

Us proposo ara que pensem en alguns indicis de la nostra humilitat o de la nostra falta d’humilitat:

1. Un símptoma d’humilitat és tenir una actitud de servei cap als altres, cap a la societat i cap el món sencer. També, entre moltes altres coses, tenir respecte per tothom, no mirar els altres com a inferiors, tractar tothom amb educació, escoltar què diuen els altres, sobretot quan pensen diferent a nosaltres o quan ens corregeixen; posar-se en la seva pell; reconèixer les pròpies limitacions; acceptar els valors i les qualitats dels altres; viure amb naturalitat…

2. En canvi, símptomes de poca humilitat són aquests pensaments propis dels nostre diàleg intern. Aquells pensaments que diuen: «jo això ja ho sé», «a mi què m’han de dir», «jo no fallo mai», «jo ho faig tot bé», «jo ja sóc el millor», «ningú em supera», «els altres em tenen enveja», etc. Si vaig amb aquesta actitud pel món és molt difícil que pugui créixer com a persona i com a ésser humà.

Podeu trobar aquesta reflexió al següent enllaç del programa Fórmula Estel de Ràdio Estel (28:58- 35:00)

Albert Valldosera

Coach

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *