Control d’expectatives

Aquest escrit intenta reflexionar sobre les diferències que hi ha sobre aquest component psicològic entre un jugador «novell» i un «expert». A vegades, o normalment, passa molt desapercebut, però la seva influència en el futur del jugador pot arribar a ser molt important, fins al punt de poder arruïnar la carrera de l’esportista, tan per les expectatives personals com per les del seu entorn. Ens centrarem en les expectatives personals, ja que ho faré des de la pròpia experiència que em donen els 17 anys de carrera esportiva dins d’un equip de primer nivell.

ferranfont

Quan el jugador «novell» aspira a formar part d’un primer equip, s’obre un món d’expectatives:

  • Primera convocatòria.
  • Debutar amb l’equip.
  • Formar part de la plantilla.
  • Jugar amb normalitat.
  • Jugar minuts importants.
  • Formar part de l’equip titular.

Entre d’altres aspectes que passen pel cap del jugador. En aquesta etapa, és essencial estar rodejat de gent que generin un clima, que controli totes aquestes variables, i que de manera natural es vagin responent. El jugador s’ha de centrar en millorar dia a dia, ja que una mala gestió d’aquestes expectatives, pot arribar a generar frustració i que aquest no pugui desenvolupar les seves habilitats amb normalitat.

La millor manera de controlar les expectatives, és l’objectivitat i la sinceritat, el jugador jove, entén les decisions si s’expliquen amb objectivitat, i se li mostra quin és el camí que ha de seguir per aconseguir complir les seves expectatives, aquestes han de ser consensuades amb l’equip de treball, ja que no podem deixar que jugador «novell» es generi unes expectatives més elevades del normal.

bdef4bb0214a7849247da0b200d18332_XLPel que fa al jugador «expert» o «veterà», és igual d’interessant tenir el suport d’un equip tècnic que plantegi uns objectius individuals realistes, i alhora que s’adaptin al jugador. El component de rol dins l’equip adquireix molta rellevància, ja que potser s’haurà d’assumir que els minuts que disputaràs en competició, no són els que esperava, ja que en el cas de que hi hagi jugadors joves amb projecció, aquests necessitaran minuts per formar-se i ell hauria d’ajudar en aquest procés.

En aquest cas les expectatives passen per:

  • Jugar minuts (si no els juga, pot veure la seva retirada a prop)
  • Estar dins el cinc inicial (continua essent necessari per l’equip)

Com es pot pensar, les expectatives de tot jugador «veterà» o com a mi m’agrada més «expert» passa per demostrar que encara li queda corda, i allunyar aquella temuda o no desitjada retirada. Per això mateix, és important que l’equip tècnic, sàpiga motivar i controlar les expectatives del jugador, per millorar el rendiment personal, que ajudarà al jugador a mantenir-se en forma, i el rendiment de l’equip.

Està clar doncs, que les expectatives personals, del cos tècnic i entorn, és un factor important pel rendiment d’un equip esportiu. Aquí he valorat, des de la meva experiència, les expectatives personals.

«Res ajuda tant a perseverar en l’esforç com assolir les teves pròpies expectatives»

Pep Marí

Mia Ordeig

Diplomat en Fisioteràpia

Llicenciat en CAFE

Màster en Psicologia de l’Esport

1 comentario

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *