L’esport d’avui dia

L’esport professional, i quant més professional encara més, és la llei de la selva. L’únic que importa és guanyar, per sobre dels valors suposadament lligats a l’esport com esportivitat, salut de l’esportista, respecte a l’àrbitre i al rival, etc. Apareixen llavors, tristament, el dopatge, les primes a tercers, les picabaralles entre rivals o companys d’equip, els insults, la violència i un llarg etcètera.technical_foul

Ara bé, un altre cosa és (o hauria de ser) l’altre esport, que en realitat és el majoritari: el no professional. La naturalesa d’aquestes competicions hauria de fomentar els valors positius que hem dit, però veiem com s’estan encomanant de l’esport superprofessional i la seva competitivitat mal entesa. S’està transformant també en una sèrie de competicions on l’únic que importa és guanyar, bé sigui fent trampes, passant per sobre del rival i insultant i pressionant a qui calgui, tant se val.

Aquest és, per exemple, el dia a dia que visc com a entrenador de bàsquet. I el cas és encara més greu perquè em refereixo ara a l’esport no només no professional sinó de categories inferiors, aquell que practiquen nens i adolescents. Aquí tractem d’esportistes que s’estan formant a més i per sobre de tot com a persones, i per això és encara més important inculcar aquells valors que dèiem. Per experiència, he vist com des del primer any que competeixen, els partits dels més petits desborden tensió, picabaralles entre pares i entre nens i insults a l’àrbitre.

Per tot això, crec que a la gent de l’esport en general ens cal una reflexió i un replantejament en el nostre punt de vista vers la competició. Personalment, crec que hauríem de primar el fet d’aprendre, de ser cada dia millors, de pensar més en l’equip, de respectar les lleis i les persones. Perquè, no hem d’oblidar-ho, l’esport és una disciplina enquadrada al Ministerio de Educación, Cultura y Deporte. I avui en dia, el nostre esport genera de tot menys cultura.

Albert G. Samaranch

Entrenador de Bàsquet

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *