Beijing 2008

No val tot

Aquestes van ser les paraules que va dir el president de la federació espanyola de natació, Sr. Carpena, després del rebombori amb les nedadores de la sincronitzada i la seva  entrenadora Anna Tarrés.

A mesura que el temps ha anat refredant el conflicte i ens ho hem agafat en perspectiva podem extreure  diverses idees que poden ésser útils per a replantejar-nos quina perspectiva de lideratge hauria de tenir un entrenador i en quins paradigmes s’haurien de moure.

En aquest moment de crisi institucional podem dir que l’assoliment de medalles no és la finalitat de l’esport, la sincro en té 55, sinó com s’aconsegueixen i per tant quin tracte tens amb el teu equip.

Veus a les nedadores com un mitjà per assolir a qualsevol preu els èxits que es pressuposen?

Us puc dir de bona mà que les nedadores estan psicològicament molt tocades i quan els hi van preguntar sobre aquest greu conflicte totes varen dir que el que desitjaven era i per sobre de totes les coses, RESPECTE!!!!

TRETS BÀSICS

  • El desenvolupament personal està plenament lligat amb el rendiment, per tant cal tenir en compte els interessos, les motivacions, les emocions i els sentiments d’aquelles persones que volen un espai com a persones i no com a màquines de medalles.
  • L’excel·lència com a disfrutar d’allò que fas partint de la base que hi som perquè volem i que és molt més senzill disfrutar, trobar el plaer que patint amb paraules com sacrifici, exigència, patiment…no hi ha cap dubte que allò que et dona plaer ho fas molt millor.
  • Les persones necessiten un espai per a poder comentar, explicar i reflexionar sobre la seva vida i recercar l’equilibri en tots els àmbits bàsics de la vida.

Per aquest aspecte és molt bo realitzar la roda de la vida amb les 8 àrees bàsiques com són: salut, parella ,entorn, professió, diners ,oci… i es pot reactivar amb un joc molt potent com és el BIOPOLIS.

  • Pro activitat : intentem ésser els protagonistes de la nostra vida i no pas les víctimes. L’esportista o l’entrenador que responsabilitza als àrbitres, al temps de les derrotes enlloc de pensar en què poden fer per millorar estan condemnats a deixar-ho tot a la sort i no pas al seu esforç.
  • Focus de control intern: si ens centrem en allò que podem controlar li treurem molt de rendiment i no pas en allò incontrolable. Per posar un exemple no podem tenir com a objectiu guanyar ja que no depèn estrictament de nosaltres sinó que el contrari, l’arbitratge són variables incontrolables.

El que podem controlar és l’esforç per guanyar tenint en compte que només l’equip sap com cal esforçar-se per guanyar.

  • Una altra idea clau és el coneixement de la ment i podríem dir que funciona així: pensament-emoció-conducta. Un exemple clar és el davanter que erra un gol claríssim i es diu que dolent que sóc no marcaré mai més com he pogut fallar, li entra una emoció de frustració i per tant la seva conducta és de por a un nou xut i segurament tornarà a fallar però si es diu que endavant, tu pots la pròxima la clavo dins o sóc molt bo rematant ho acabarà aconseguit. El diàleg intern és el joc més important d’un esportista i la clau de l’èxit.
  • L’entrenador cal que sigui assertiu i això vol dir que defensi les seves idees i conviccions amb correcció i educació i empatia i per tant aprendre a dir no raonant i no pas imposant. Quantes vegades veiem a entrenadors que volen imposar les seves idees de manera agressiva sense mantenir un treball d’equip exposant clarament els valors de l’equip, la seva missió, la seva visió i els seus objectius.

Com a conclusió podríem dir que la persona està per sobre de la seva tasca, esport….i que cal establir comunicació amb ella des del convenciment i la implicació i no només de la col·laboració. Sempre dic que un dels meus plats preferits és l’ou ferrat amb bacó que reflexa realment això que dic; que vols ser gallina que col·labora posant l’ou o el porc que s’implica donant la seva vida pel bacó.

Per tot això puc dir que hi ha un entrenador emergent del segle XXI  amb molta noció de coaching de comunicació efectiva i de lideratge.

Per acabar us recomano el coaching i el tenir un coach per ser millor com a persona i per tant en qualsevol tasca de la vida.

ESPERO QUE US HAGI ESTAT INTERESSANT

UNA SALUTACIÓ

ERNEST IÑESTA

EXPERT EN COACHING ESPORTIU

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *